Universiteit Leiden

nl en

Waarom gaan burgers in Georgië de straat op?

Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Comparative Governance bij het Institute of Security and Global Affairs, spreekt over de protesten in Georgië bij EenVandaag.

In Georgië zijn mensen al weken aan het protesteren, waarbij burgers hun ongenoegen uiten tegen de regering. Het land is kandidaat-lid van de EU, maar een wetsvoorstel zorgt juist voor een draai richting Rusland, tot grote onvrede van burgers. Het gaat om een nieuwe wet rondom zogenoemde ‘buitenlandse agenten’, waarmee de Georgische regering zich meer richting Rusland beweegt. Burgers in het land willen juist onderdeel worden van de Europese Unie en laten dat op straat merken.

Dimitrova vertelt: ‘Wat het zo controversieel maakt, is dat het een middel is uit het autoritaire draaiboek, waarmee repressie van media en maatschappelijke organisaties mogelijk wordt gemaakt'. Rusland voerde in 2012 een soortgelijke wet in en door verschillende wijzigingen erna zijn de vrijheden van maatschappelijke organisaties en media verkleind. Volgens Dimitrova is de wet ‘uiterst belangrijk’ geweest in de onderdrukking van de tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. ‘Je zorgt er zo voor dat critici uit het publieke debat verdwijnen.’ 

De wet zorgt er ook voor dat het kandidaat-lidmaatschap van Georgië voor de Europese Unie, dat het land sinds afgelopen december heeft, in gevaar komt. ‘Het is uiterst problematisch voor de mogelijkheid om onderhandelingen over lidmaatschap te starten,’ zegt Dimitrova. 

Maar voor oud-premier Bidzina Ivanisjvili, de oprichter van regeringspartij Georgische Droom, is het verder wegtrekken van Europa geen probleem, legt Dimitrova uit. Als oligarch verdient hij groot geld in Rusland. De partij lijkt volgens haar dan ook een stuk extremer geworden en uit steeds vaker complottheorieën over het ‘kwaadaardige’ Westen. 

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.