Universiteit Leiden

nl en

Is de Europese Unie voldoende bestand tegen desinformatie en beïnvloeding?

Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1 over de invloed van Rusland en China op de Europese Unie.

Recentelijk zijn er meerdere Europese politici in het nieuws gekomen die betaald zijn door Rusland of China. Zij worden omgekocht, of hebben op zijn minst dubieuze contacten en journalisten worden betaald om bepaalde informatie in de media te krijgen. Denk aan de politici die in ruil voor tassen vol geld positieve standpunten over Qatar innamen. 

De Jong vertelt over Rusland: ‘Het punt is dat dit soort operaties van Russische kant een diepgewortelde traditie is, die ook al tijdens de Koude Oorlog op grote schaal werd beoefend.’ Inlichtingendiensten zoals de KGB hebben tijdens de Koude Oorlog een grote rol gespeeld, bijvoorbeeld door heimelijk geld over te brengen. 

Tegenwoording ziet De Jong dat niet alleen inlichtingendiensten, maar ook andere overheidsinstanties erbij betrokken zijn. Volgens de Jong is dit een ‘Whole of State’-benadering, waarbij alle instanties (het parlement, journalisten) kunnen worden ingeschakeld. 

Beluister het hele fragment op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.