Universiteit Leiden

nl en

Anneleen van der Meer over het gebruik van chemische wapens door Rusland

Anneleen van der Meer, universitair docent verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs, bespreekt in diverse media het gebruik van chemische wapens door Rusland.

Volgens de Amerikanen zou Rusland het internationale verdrag chemische wapens (CWC) schenden. Dat verdrag verbiedt het gebruik van chemische wapens in een conflictsituatie. 

Het gaat over chloorpicrine, een heel sterk traangas. Van der Meer legt uit: ‘Het gas veroorzaakt ook angst, zo'n wapen doet psychisch iets met je. Je weet niet wat je binnenkrijgt en wat de gevolgen zijn. Je ervaart alleen maar verstikking en pijn. Daardoor verlaten die soldaten dan hun post en kunnen de Russen doorstoten.’ Ze vertelt: ‘We hebben gezien dat het front al een lange tijd stilligt en door naar dit soort wapens te grijpen, willen de Russen misschien een doorbraak forceren.’

Over het gedrag van de VS zegt ze: ‘Die weten waar ze het over hebben. Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan met deze beschuldigingen. Ze hebben natuurlijk bewijs verzameld. En nu zijn we op het punt gekomen waarop de VS zegt: tot hier en niet verder.’

Voor het internationaal recht maakt het niet uit welke chemische wapens een land gebruikt. Zodra een chemisch wapen wordt ingezet in een conflictsituatie, is dat een overtreding van het verdrag. Rusland heeft dit CWC-verdrag ook ondertekend, maar op een overtreding staat niet meteen een straf. 'Consequenties verbinden aan het internationale recht is altijd lastig’, zegt Van der Meer. ‘Daarom zie je dus nu een politiek spel op gang komen waarbij de VS nieuwe sancties oplegt.’

  • Bekijk het fragment uit Nieuwsuur op de website van NPO Start (2 mei). 
  • Luister het volledige fragment uit Nieuws en Co op de website van NPO Radio 1 (3 mei).
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.