Universiteit Leiden

nl en

Wat hebben we nodig om de verschillende criminele netwerken binnen de EU te bestrijden?

Europol heeft een nieuw rapport uitgebracht over criminele netwerken. Els de Busser, universitair docent Cyber Security Governance bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt hierover bij NPO Radio 1.

Binnen de EU opereren meer dan 800 criminele netwerken en we hebben een netwerk nodig om die te bestrijden. Europol brengt hierover een rapport uit, en volgens De Busser is dat een bijzonder onderzoek, aangezien het op grote geografische schaal wordt verricht. ‘Het is een heel bijzonder iets dat een databank wordt samengesteld waarbij al die informatie van verschillende landen wordt samengebracht en geanalyseerd, zodat politie en beleidsmakers weten waar ze op kunnen focussen. Europol is heel goed in het samenbrengen van informatie van zoveel verschillende landen.’

Uit het rapport blijkt in de eerste plaats dat criminele netwerken heel divers zijn. De Busser legt uit dat de variatie aan verschillende vormen criminaliteit heel groot is en ze daardoor heel sterk met elkaar verweven zijn. Dit maakt ze echter niet ongrijpbaar, vertelt De Busser: ‘Dit soort mapping, dat zorgt ervoor dat politiediensten betere tools in handen krijgen en er gerichter achteraan kunnen gaan.’ 

Luister het hele fragement op de website van NPO Radio 1 (vanaf 3:05:57)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.