Universiteit Leiden

nl en

Waarom China en Rusland spioneren in ons land

China en Rusland spioneren steeds meer en steeds beter in ons land, aldus de MIVD in hun jaarverslag. Willemijn Aerdts, promovendus bij het Institute of Security and Global Affairs, praat hierover bij NPO Radio 1.

Aerdts vertelt: ‘In het jaarverslag staat dat de Chinese satellieten zich echt kunnen meten met die van Amerika met een grondresolutie van 25 centimeter.’ Dit betekent dat de beelden die ze kunnen zien veel nauwkeuriger zijn dan de beelden die je ziet in de media. De interesses liggen dan vooral bij informatie over politieke besluitvorming processen en intellectueel eigendom: ‘China heeft zichzelf namelijk ten doel gesteld om een economische grootmacht te worden.’

Rusland heeft een heel ander doel als je kijkt naar hun vorm van spionage. ‘Rusland zoekt vooral informatie op het gebied van overheidsbeleid ten aanziende van de NAVO of de EU, de high-tech sector en internationale organisaties die hier zijn gevestigd,’ aldus Aerdts. Op de vraag of mensen zich zorgen moeten maken antwoordt ze dat het vooral belangrijk is om je hiervan bewust te worden. 

Luister het hele fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.