Universiteit Leiden

nl en

Veerkracht: trekvogels kiezen voor achtergebleven zaadjes om te overleven

Als je van China naar Siberië migreert, zijn een paar tussenstops geen overbodige luxe. Voor trekvogels zijn ze zelfs cruciaal om te overleven. Maar door klimaatverandering verandert de seizoensgebonden beschikbaarheid van voedsel op deze stops. Milieuwetenschapper Yali Si heeft ontdekt dat vogels daardoor steeds afhankelijker worden van landbouwgrond. Ze schrijft erover op wetenschapsplatform The Conversation.

Elke lente reizen trekvogels van het Poyangmeer in China naar Siberië. Voor deze reis zijn ze afhankelijk van tussenstops om te rusten en eten. Tijdens de migratie vertrouwen de vogels op de timing van de seizoenen: ze hebben alleen voldoende eten als ze op het juiste moment op de juiste plaats aankomen. Klimaatverandering verstoort echter wanneer en hoe lang deze seizoensgebonden voedselbronnen beschikbaar zijn.

Op zoek naar overgebleven zaadjes

‘Er komt steeds meer landbouwgrond, ten koste van de waterrijke moerasgebieden’, zegt Si. ‘Dat dwingt vogels om niet in de natuur, maar op akkers op zoek te gaan naar voedsel.’ Samen met haar collega’s volgende ze verschillende soorten migratievogels en ontdekte zo dat ganzen steeds vaker eten van achtergebleven zaadjes op het boerenland. ‘Op die manier kunnen vogels die arriveren vóór het begin van de lente toch voldoende voedsel vinden. Deze landbouwzaden zullen steeds belangrijker worden naarmate natuurlijke leefgebieden afnemen.’

Ganzen in Poyang. Foto: Xiwen Tao

‘Zie vogels als onderdeel van het landschap’

Het is voor trekvogels belangrijk dat we de moerasgebieden rondom landbouwgronden beschermen, zeker als het klimaat verandert. ‘We moeten vogels zien als onderdeel van het landschap, dus niet als indringers op boerenland. Zo kunnen we de biodiversiteit vleugels geven.’

Lees het hele artikel van Yali Si op de website van The Conversation: Migratory birds are on the move and nature-friendly farms can help them on their way

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.