Universiteit Leiden

nl en

Microplastics en aderverkalking: hoger risico op hartaanval, beroerte en overlijden

Je kunt ze niet met het blote oog zien, maar ze vormen zeer waarschijnlijk wel een bedreiging voor onze gezondheid: microplastics. Deze kleine plasticdeeltjes zijn overal in het milieu aanwezig, en ook in ons lichaam. Op wetenschapsplatform The Conversation bespreekt moleculair bioloog Meiru Wang een recente studie die een verontrustend verband onthult tussen microplastics gevonden in verkalkte aders en verhoogde risico's op hartaanval, beroerte en sterfte.

De studie beschijft 257 mensen die een operatie ondergingen voor een vernauwing van de slagaders in de nek. Bij 150 van deze pati├źnten troffen de wetenschappers microplastics aan in de ophopingen (plaques) van deze aders. Wang legt uit waarom deze ontdekking zo belangrijk is, en duikt in de onderliggende mechanismen die de studie blootlegt.

Groeiend bewijs

'Maar', stelt Wang, 'dit is zeker niet de eerste studie die een verband aantoont tussen micro- en nanoplastics en slechte gezondheid. Onderzoek suggereert dat een deel van deze schade te wijten kan zijn aan de manier waarop de plasticdeeltjes interageren met de eiwitten in het lichaam.'

Misvormingen in het hart, ogen en zenuwstelsel

In haar eigen promotieonderzoek bij kippenembryo's ontdekte Wang dat nanoplastics aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken door de wisselwerking met het eiwit cadherin6B. 'Deze misvormingen kunnen invloed hebben op de ogen en het zenuwstelsel van de embryo en ook op de ontwikkeling en functie van het hart.'

Welke mechanismes zijn hiervoor verantwoordelijk?

Wang benadrukt het belang van verder onderzoek naar de mechanismes die ervoor zorgen dat microplastics een gevaar zijn voor onze gezondheid. 'Het is belangrijk dat we ontdekken hoe deze deeltjes schade aanrichten in het lichaam.'

Verder lezen

Lees het hele artikel van Meiru Wang (in het Engels) op The Conversation: Microplastics found in artery plaque linked with higher risk of heart attack, stroke and death.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.