Universiteit Leiden

nl en

De skatevriendelijke stad

In steden als Leeds, Seoul en Malmö is een museumpark een plek voor onbedoelde creativiteit, ongevraagde interventies en ongeorganiseerde sport. Nederlandse steden kunnen hier veel van leren. Sander Hölsgens beschrijft in De Architect hoe skaters de openbare ruimte inclusiever maken.

De skatevriendelijke stad heeft de toekomst. Over de hele wereld integreren gemeenten urban sports steeds meer in hun stedelijke planning. Andersom vindt die toenadering ook plaats. In plaats van een strijd om ruimte of een tegendraadse houding, komen steeds meer skaters met voorstellen om de openbare ruimte te verbeteren. Dit is eigenlijk heel logisch: onder skaters bevinden zich ook architecten, beleidsmakers, docenten en onderzoekers. 

In het artikel 'Malmö, Leeds en Seoul tonen de meerwaarde van skateplekken voor de stad' (uit De Architect) belicht cultureel antropoloog Sander Hölsgens drie steden waar deze nieuwe samenwerking heeft geleid tot skateplekken die een positieve bijdrage leveren aan de openbare ruimte.

Foto: Dongdaemun Design Plaza in Seoul door Håkon Grimstad via Unsplash. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.