Universiteit Leiden

nl en

Wat zijn de effecten van een opheffing van het drugsverbod?

‘Wie voor regulering is, laadt de dure plicht op zich om de criminaliteit stevig te bestrijden’. Pieter Tops, emeritus hoogleraar Ondermijningsstudies, vertelt in diverse media over de effecten van drugslegalisatie.

Volgens Tops is het een illusie om te veronderstellen dat opheffing van het drugsverbod zal leiden tot verdwijning van de illegale markt, zo vertelt hij in De Telegraaf. Het overgrote deel van de drugsproductie en drugshandel in Nederland is bestemd voor de export. Er is geen goede reden te bedenken waarom criminelen de superlucratieve winsten op de exportmarkt zouden laten lopen als drugs in het binnenland zouden zijn gelegaliseerd, legt hij uit. 

Naar verwachting zullen criminelen hun verdiensten op de Nederlandse markt niet zomaar opgeven, maar reageren op overheidsinterventies. Een gelegaliseerde Nederlandse markt trekt volgens Tops nog meer buitenlandse toeristen aan dan nu al het geval is. Het bevriende buitenland zal ernstige bezwaren hebben tegen legalisering, zeker als het om xtc en cocaïne gaat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.