Universiteit Leiden

nl en

De grootste computersimulatie ooit om het heelal beter te begrijpen

Tienduizenden computers die maandenlang aan het rekenen zijn. Dat gebeurt nu bij het Flamingo-project onder leiding van Joop Schaye. Bij dit project maken onderzoekers de grootste computersimulatie van het heelal ooit. Hierover vertelt Schaye bij een podcast van BNR.

Zo vertelt Schaye dat de grootste simulatie die ze hebben gedaan een kubus is van tienmiljard lichtjaar per zijde. Het grote verschil tussen deze simulaties en de meeste eerdere simulaties is dat hier donkere én gewone materie wordt meegenomen. 'We hebben ook gewone materie nodig. Dat is belangrijk, omdat die paar procent energie die gewone materie is, zich veel complexer gedraagt', vertelt Schaye.

Later in het interview gaat het over de mogelijkheid van een multiversum. Zo probeert Schaye te verklaren hoe in ons heelal precies de goede omstandigheden zijn dat er leven kan ontstaan. Daarover zegt hij: 'Een andere oplossing is: er is niet één heelal, maar er zijn heel veel heelallen en die hebben allemaal net iets andere natuurwetten en natuurconstanten.' 

Meer weten?

Luister de hele podcast op de site van BNR.

Afbeelding: Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.