Universiteit Leiden

nl en

Stelende ambtenaar wordt op staande voet ontslagen

Een ambtenaar in de gemeente Zuidplas heeft uit het gemeentelijk afvaldepot een zadel van een oude fiets meegenomen. Alhoewel de diefstal van geringe waarde is, stemt de kantonrechter in met ontslag op staande voet, door de gemeente. Marije Schneider, docent arbeidsrecht, vindt dit een passende maatregel.

‘Werknemers, maar ambtenaren in het bijzonder, moeten integer zijn,’ zegt Schneider in Binnenlands Bestuur. Ongeacht de waarde is hier sprake van diefstal en het levert ongetwijfeld ook een onherstelbare vertrouwensbreuk op tussen werkgever en werknemer. Als gemeente wil je bovendien niet dat een stelende ambtenaar, met jouw organisatie wordt geassocieerd.

De CAO Gemeenten vermeldt maar één ordemaatregel, namelijk schorsing. Schneider is van mening dat de CAO meer sancties zou moeten bevatten. ‘Het is zonde dat een heel instrumentarium met passende maatregelen is weggegooid.’

Meer weten?

Lees het volledig artikel in Binnenlands Bestuur

Photo by Aleksandr Kadykov on Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.