Universiteit Leiden

nl en

Ilyasse’s foto ging viral: ‘Een nogal bizarre week’

Het was eigenlijk een grapje puur voor vrienden en familie. Een snel gemaakte foto waarop hij met gepakte koffers naar de exitpolls van de verkiezingen kijkt. Maar al snel werd de foto van collega Ilyasse El Boujadayni het hele land doorgestuurd, om vervolgens door landelijke media uitgenodigd te worden en zijn verhaal te doen. ‘Het was inderdaad een nogal bizarre week.’

‘Ik haal wel vaker met mijn vrienden en neven dit soort grappen uit’, vertelt Ilyasse, business & project-controller bij de afdeling Financieel Economische Zaken van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. ‘Dus ik had mijn vrouw gevraagd om een foto te maken terwijl ik daar zo stond. Nu is zij inmiddels wel gewend dat ik van die vreemde dingen uithaal. Maar ze waarschuwde mij nog dat de foto zomaar viraal zou kunnen gaan. Ze bleek meer dan gelijk te krijgen.’

Want nadat de foto maar een paar minuten op Facebook had gestaan – en weer was verwijderd – dook hij al online op allerlei plekken op en werd hij gedeeld door bekende Nederlanders.

Foto: Ilyasse El Boujadayni
Foto: Ilyasse El Boujadayni

‘Ik ga nergens heen’

‘De reacties waren, op een enkele racistische uitlating na, enorm positief. Maar niet iedereen had door dat dit voor mij echt een grap was.’
Dus besloot Ilyasse er nog een LinkedIn-post aan te weiden, waarin hij wat meer context gaf. Vervolgens nodigde Op1 hem uit om aan te schuiven en deed hij zijn verhaal op RTL Nieuws.

‘Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik kreeg een berichtje van de redactie van NPO dat het filmpje inmiddels al ruim 2,5 miljoen keer bekeken is. Het is mooi dat ik met zo’n grappig bedoelde foto eraan kan bijdragen dat er in elk geval wordt gepraat met elkaar. Ik heb vrijwel alleen maar positieve reacties op die foto gehad, van verschillende kanten. Ook collega’s die me aanschieten en herkennen en er over willen praten, dat is leuk. Humor kan de angel uit een discussie halen. Want laat ik duidelijk zijn: het was een grapje. Ik kom uit Leiden, werk met veel plezier op de faculteit en ga helemaal nergens heen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.