Universiteit Leiden

nl en

Richard Gill helpt weer een verpleegster door gebruik te maken van statistiek

Nadat hoogleraar Richard Gill verpleegster Lucia de Berk hielp bij haar vrijspraak, bijt hij zich nu vast in een nieuwe zaak. Hij staat verpleegster Lucy Letby bij door met statistische analyses te laten zien dat ze mogelijk niet schuldig is aan de moord van zeven baby's in het ziekenhuis waar ze werkte. Gill vertelt hierover in de Volkskrant, Trouw en op Radio 1.

Dit soort politieonderzoeken maken normaal gesproken geen gebruik  van statistiek, zegt Gill in de Volkskrant. 'Een van de politieagenten, betrokken bij het onderzoek, zei tegen me: statistiek? Nee, daar houden we ons niet mee bezig. Daar snapt niemand iets van.' Zelfs de advocaten die Letby verdedigden, hadden geen statisticus ingehuurd. Dus besloot hij dat hij zich wel met deze zaak moest bemoeien, al brengt het veel gedoe met zich mee. Zo kreeg hij op een gegeven moment zelfs de politie aan de deur. Van de Engelse politie moest hij stoppen met schrijven over de Letby-zaak op sociale media. Anders kon hij mogelijk gearresteerd worden. 

Bij Radio1 voegt hij hieraan toe: 'Het is een ongelofelijk slordig onderzoek geweest, totaal gedreven door tunnelvisie.' Voorafgaand aan deze zaak was Gill al bezig om een handboek te maken waarin staat hoe je statistiek op een goede manier kan gebruiken in rechtzaken. Dat helpt hopelijk om rechtzaken in de toekomst op een nettere manier af te handelen. 

In de krant Trouw wordt duidelijk dat Gill niet stilzit. Zo was hij eigenlijk van plan paddenstoelen te kweken in zijn eigen tuin. Maar een seriemoordzaak kan hij niet laten liggen. Dankzij Gills hulp is er in november 2023 officieel een overheidsonderzoek gestart om Letby toch vrij te krijgen.

Meer weten?

Lees hier het het hele artikel op de website van de Volkskrant (€).
Beluister het interview op de website van Radio1
Lees het hele artikel van de Trouw op hun website. (€)

Afbeelding: Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.