Universiteit Leiden

nl en

Bloembollen telen zonder chemische bestrijdingsmiddelen? 'Ik vind ze nog steeds terug in de watermonstens'

De bloembollensector wil in 2030 vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen. Maar volgens wetenschappers gaat de omslag naar biologische teelt niet snel genoeg. In het Leidsch Dagblad vertelt hoogleraar ecotoxicologie Martina Vijver over haar metingen én waarom de situatie haar soms een beetje moedeloos maakt.

Chemische bestrijdingsmiddelen hebben een slechte invloed op onze gezondheid. Ze zijn gelinkt aan neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Steeds meer middelen zijn daarom verboden.

'Maar het oppervlaktewater in de bekende bollenteeltgebieden is nog steeds van slechte kwaliteit', aldus Vijver. Ze meet er flinke doses van het middel Imidacloprid. En dat terwijl het middel wegens bijensterfte voor de meeste toepassingen verboden is.

'Het middel is nu weer in de handel. Daar word je wel een beetje moedeloos van.'

Verbod op thiacloprid was 'economisch onhandig'

Vijver snapt dat het voor bollenkwekers lastig is hun bedrijven om te gooien. Ze kijkt dan ook liever naar de fabrikanten van de middelen en naar de politiek die het verbod op gevaarlijke middelen telkens uitstelt of zelfs een via een noodmaatregel weer opnieuw legaliseert. 'Thiacloprid bijvoorbeeld, werd 2019 verboden. Een half jaar later hadden 21 landen een noodverordening aangevraagd. Want ja, het was economisch zo onhandig en de alternatieven waren minder effectief dan geclaimd. Het middel is nu weer in de handel. Daar word je wel een beetje moedeloos van.'

Lees het hele artikel in het Leidsch Dagblad - Bloembollensector kan in 2030 niet zonder chemische bestrijdingsmiddelen

In de zondageditie van het Leidsch Dagblad verscheen nog een uitgebreider onderzoek over chemische bestrijdingsmiddelen en het onderzoek van het Levend Lab: Hoogleraar Martina Vijver: ’We moeten de biologische telers belonen voor hun lef’ | Bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.