Universiteit Leiden

nl en

Waarom landen vaker tegenstanders uitschakelen in het buitenland

Canada beschuldigt India van de moord op een prominente sikh-leider. Als deze beschuldiging waar blijken te zijn dan is India niet het eerste land dat iemand laat wegruimen in een ander land. Ben de Jong, gastonderzoeker bij the Institute of Security and Global Affairs, praat hierover in het AD.

Afgelopen juni werd sikh-leider Hardeep Singh Nijjar vermoord in zijn auto in Canada. Dit leidde tot protesten in meerdere steden in de wereld van sikhs tegen de Indiase regering. India ontkent de beschuldigingen, maar het zou niet uitzonderlijk zijn dat zo'n moord plaatsvindt. Volgens spionage-expert Ben de Jong is Rusland het meest beruchte land om dit soort acties. 

De Jong vertelt verder dat dit soort acties veel vaker gebeuren, alleen is er in het Westen niet altijd ophef over. 'Bij de Russische aanslagen krijg ik weleens het idee dat ze het niets meer kan schelen of daders worden ontmaskerd en hoe landen erop reageren. Ze liegen er toch gewoon op los als ze er op worden aangesproken. Geen enkele verklaring uit Moskou is nog serieus te nemen', aldus Ben de Jong. 

Volgens De Jong is Rusland niet het enige land. Westerse landen plegen ook aanslagen in het buitenland, zoals de Verenigde Staten. Er is echter een groot verschil tussen de twee landen vertelt Ben de Jong: 'De Amerikanen schakelen vooral mensen uit die geweld tegen het land willen gebruiken of de leiders die daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. Daar kun je zeker ook kritiek op hebben, want ze spelen feitelijk voor eigen rechter. Maar het antwoord van de Amerikanen is dan dat ze met deze mensen in oorlog zijn. En in een oorlog breng je ook niet eerst iemand voor de rechter, voordat er wordt geschoten.'

Lees het hele artikel op de website van het AD.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.