Universiteit Leiden

nl en

Levend Lab: 'Jouw bak met schoon water is vol leven, die van mij is doods'

In Nederland kun je drinken uit de kraan. Maar de sloten, rivieren en meren waar ons drinkwater van gemaakt wordt, zijn de smerigste van Europa. Tv-programma Focus zocht uit wat er allemaal moet gebeuren om de kwaliteit van ons drinkwater te waarborgen. Ze gingen daarvoor ook op bezoek bij de slootjes van het Levend Lab.

In het Levend Lab van professor Martina Vijver onderzoeken Leidse milieuwetenschappers de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op het water- en bodemleven. Niet onder de stabiele omstandigheden in een lab, maar buiten in de 'echte' natuur.

Martina Vijver (links) en presentatrice Petra Grijzen vergelijken het waterleven in hun monster van het slootwater

Water met meer soorten leven is beter in evenwicht

Samen met presentatrice Petra Grijzen neemt Vijver twee monsters: één uit een sloot met nanogewasbeschermingsmiddel, die is voor Grijzen, en één uit een schone sloot, die is voor Vijver. Samen maken ze de balans op.

'Water met insecticiden bevat tot 83% minder waterleven'

Er is een duidelijk verschil. Vijver: 'In mijn bak is een veel grotere diversiteit aan leven. Het systeem is beter in evenwicht en dat resulteert ook in schoner water, met een groter zelfreinigend vermogen. Dat kunnen we ook weer beter gebruiken voor drinkwater. Bij insecticiden zagen we dat de aanwezigheid ervan in het oppervlaktewater resulteert in 83% minder insecten en kreeftachtigen in de bakken.' Grijzen vindt de bevindingen shocking: 'De bak van Martina is vol leven, en die van mij is doods.'

Kijk de hele aflevering van Focus op de website van NPO : Focus seizoen 5 aflevering 10 - Drinkwater onder druk (Vanaf 20:30 is het Levend Lab in beeld.)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.