Universiteit Leiden

nl en

Groene infrastructuur: hoe verduurzamen we onze steden?

Met stadsgroen kunnen we onze steden verduurzamen. Er is echter nog veel discussie over de hoe we dat dan precies moeten aanpakken en welke keuzes we daarbij moeten maken. In de Engelstalige podcast Future Cities praat milieuwetenschapper Joeri Morpurgo met de overheid en de industrie over hoe je het stedelijk groen in kaart kunt brengen en daarbij ook de biodiversiteit en ecosysteemdiensten kunt beoordelen.

Wanneer is een stukje natuur in de stad nu precies een park? En hoe definiëren we een boom of struik? Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in wetenschappelijke publicaties lopen de definities nogal uiteen. En dan is het lastig vergelijken. Milieuwetenschapper Joeri Morpurgo onderzocht de verschillen en ontwierp een algemeen classificatiesysteem voor stedelijk groen, genaamd de Consolidated Urban Green Infrastructure Classification (CUGIC). Het dient als hulpmiddel voor beleidsmakers, vakmensen en onderzoekers bij het beoordelen van de staat van de groene infrastructuur in de stad. Die is namelijk belangrijk voor de stedelijke biodiversiteit, het menselijk welzijn en de diensten die de natuur aan ons mensen kan leveren. 

In gesprek over uitdagingen en kansen 

In de Future Cities-aflevering van 1 augustus 2023 bespreken Morpurgo, Dirk Voets (Hoofd remote sensing Cobra-Groeninzicht), Ciska van Alphen (Beleidsmedewerkers, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), en Jacco Schuurkamp (Senior beleidsmedewerker, Gemeente Den Haag) samen de uitdagingen en kansen voor het implementeren van groene infrastructuur en hoe het CUGIC-systeem daarbij kan helpen. 

Beluister de hele aflevering van Future Cities (in het Engels): Green Infrastructure: Opportunities, Challenges, and the CUGIC.

 

About Future Cities

Future Cities is een maandelijkse podcast die tot doel heeft het bewustzijn over stedelijke veerkracht (resilience) te vergroten en actie op dit gebied te stimuleren. De show bespreekt lopend onderzoek, belicht van actuele initiatieven en het deelt van verhalen over veerkracht in steden over de hele wereld. Door een breed scala aan perspectieven te onderzoeken, gaat de show dieper in op de vele dimensies van veerkracht en de manieren waarop steden zich voorbereiden op de extreme weersverwachtingen van morgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.