Universiteit Leiden

nl en
NASA/Desiree Stover

'Data verzamelen van vijftienhonderd sterrenstelsels: daar ben je wel even zoet mee'

Ze vond alle studies interessant, maar koos voor Sterrenkunde. En nu ontrafelt hoogleraar Mariska Kriek de onstaansgeschiedenis van sterrenstelsels met de James Webb telescoop. KIJK-redacteur Laurien Onderwater praat met haar over haar over haar carrièrepad.

'Als ik een halfjaar later een opleiding had moeten kiezen, was ik waarschijnlijk voor iets anders gegaan.' Maar gelukkig koos Kriek voor Sterrenkunde. Na een tussenstop in de Verenigde Staten, is ze sinds 2021 Hoogleraar Extragalactische sterrenkunde bij de Sterrewacht Leiden.

Haar ultieme doel is om de ontstaansgeschiedenis van sterrenstelsels uit te pluizen. Door de nieuwe James Webb-telescoop én haar recent toegekende Vici-beurs, komt dat doel weer een stukje dichterbij.

Lees het hele interview met Mariska Kriek op KIJK.nl - 'Met James Webb kunnen we terugkijken in de tijd'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.