Universiteit Leiden

nl en

Waarom Abdul Khan een ideale boeman is voor de veiligheidsdiensten

Ben de Jong, gastonderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs, is te gast bij 'Vriend of Vijand' van NPO Radio 1 om het perspectief van de inlichtingendiensten te duiden op het gebied van veiligheidsscreenings.

Naar aanleiding van het overlijden van Abdul Khan, de man die een atoombom maakte met kennis uit Almelo, wordt er in de podcast van NPO1 'Vriend of Vijand' gekeken naar de screening van inlichtingendiensten. Adbul Khan kan worden gezien als de schande van Nederland op inlichtingengebied, omdat deze is laten gaan met zijn nucleaire kennis, die hij op persoonlijk basis zou hebben verkocht aan Libië, Iran en Noord-Korea.

Mede door dit voorval zijn de screenings voor de Nederlandse inlichtingendiensten strenger geworden en heerst er een gevoel dat we hebben iets goed te maken aan de wereld. Ben de Jong is gevraagd het perspectief van de inlichtingendiensten toe te lichten. Per individueel geval moet worden bekeken wie een gevaar is en wie niet. De Jong vertelt: 'Ook in een democratie zijn er bepaalde organisaties zoals de AIVD, die geef je de bevoegdheid om ongegrond rechten van burgers te schenden om wille van een hoger belang, namelijk de veiligheid van de Nederlandse staat en zijn burgers. Maar het blijft natuurlijk schokkend als je het bekijkt op persoonlijk niveau.'

Beluister de hele aflevering op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.