Universiteit Leiden

nl en

Nord Stream: who dunnit?

Naar aanleiding van recente berichtgeving rondom de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen duikt Ben de Jong met Jort Kelder de geschiedenisboeken in, op zoek naar een verklaring wie ons van het Russische gas heeft verlost.

Het gesprek over de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen zit heel erg in de speculatieve sfeer: wie zou het nou gedaan hebben, en wie heeft er belang bij dat die pijpleiding knapt? Als je vanuit die belangen redeneert, wordt het groepje verdachten steeds kleiner. 'Dat is zeker iets waar je rekening mee houdt, maar als je kijkt naar belangen, denk je aan een rationele afweging, en dat hoeft niet altijd het geval te zijn', aldus De Jong. 

Het kan een vorm van wraakzucht zijn, maar wat ook genoemd wordt, is dat het een 'false flag' operatie zou kunnen zijn, wat de Russen voortdurend doen, bijvoorbeeld tijdens de oorlog in Oekraïne.

Luister het hele fragment op de website van de NPO

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.