Universiteit Leiden

nl en

Waarom China een spionageballon zou gebruiken als het satellieten heeft

Wereldwijd wordt flink gespeculeerd over de ballon die dagenlang boven de Verenigde Staten zweefde. Willemijn Aerdts, promovendus bij ISGA, bespreekt in diverse media of het inderdaad om spionage door China ging en waarom China een spionageballon zou inzetten.

Amerikaanse autoriteiten beweren dat de Chinese ballon, die een paar dagen boven de Verenigde Staten zweefde, een spionageballon is. China zelf beweert dat het om een weerballon gaat die uit koers is geraakt. Het is aannemelijk dat het inderdaad om Chinese spionage gaat, want als het inderdaad een weerballon zou zijn, 'was er niet zoveel gedoe over ontstaan bij de Amerikaanse regering en bij inlichtingendiensten', aldus Aerdts. 

Ballonnen worden al langer ingezet om informatie te verzamelen en om verkenningen mee te doen. Op de vraag waarom China ballonnen zou gebruiken in plaats van satelietten, zegt Aerdts: 'Ze geven net weer andere informatie. Satellieten zijn gevoelig voor de weerssituatie en pikken communicatie op andere frequenties uit de lucht dan dat een ballon doet'.  

Aerdts spreekt van een 'brutale zet' van China, die ongetwijfeld een rol speelt in de wedloop tussen de Verenigde Staten en China. 'De banden tussen China en de VS zijn sowieso al gespannen en dit draagt alleen maar bij aan die spanningen'.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.