Universiteit Leiden

nl en

Geen vogel, vliegtuig of alien maar een Chinese ballon

Ben de Jong vertelt bij NPO Radio 1 hoe de zogenoemde 'Balloongate' een speelbal wordt van de binnenlandse politiek in Amerika. Het Witte Huis heeft onlangs een verklaring afgegeven waarin bekend werd dat er geen indicatie is dat aliens iets te maken hebben met de Balloongate.

Ben de Jong, spionage-expert verbonden aan het instituut of Security and Global Affairs, ziet welke impact de Balloongate heeft op de samenleving. 'Ik denk dat zowel wat beide regeringen betreft maar in ieder geval ook de bevolking in de Verenigde Staten helemaal gegrepen is door dit verschijnsel'.

Hoe moeten we dit onderwerp dan duiden? In de kern is het een serieuze zaak, maar er zit ook een element van stemmingmakerij bij. De Jong noemt dat het een negatieve invloed heeft op de international betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China, waar de laatste jaren toch al veel om te doen was. Hij vindt dat voor alle betrokkenen het prettigste is als mensen een beetje kalm blijven en regeringshoofden het hoofd koel houden. 

Door dit nieuws krijgt iedereen opeens een kijkje achter de schermen van spionage. Dat is interessant, zeker omdat het moeilijk is om goed zicht te krijgen op hedendaagse spionage, aldus Ben de Jong.

Beluister het hele fragment op de website van de NPO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.