Universiteit Leiden

nl en
Banner CML windmolens

Zeldzame aardmetalen in Zweden: willen we meer mijnbouw in Europa?

In Zweden is een grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen gevonden. Deze metalen dienen als grondstof voor onder andere magneten, windmolens en elektrische auto’s. Milieuwetenschapper René Kleijn is positief: ‘Het zou goed zijn als er meer mijnbouw in Europa zou komen.’ In een interview met Trouw legt hij uit waarom. Maar ook bij de NOS en andere media gaf Kleijn duiding aan het nieuws.

De zeldzame aardmetalen die gevonden zijn, haalt Europa nu nog bijna allemaal uit China. ‘Vooral doordat Europese landen geen mijn in hun achtertuin willen,’ zegt Kleijn. Hij legt uit dat de metalen niet per se schaars zijn, maar wel lastig te winnen. ‘En het scheiden van de verschillende metalen is naast ingewikkeld ook vervuilend. Het kost veel energie en chemicaliën, en genereert veel afval.’

Zweden wil uitzonderingspositie

Het is volgens Kleijn geen toeval dat Zweden de vondst juist nu bekend maakt. ‘Ze zijn nog tot en met eind juni voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Door de strenge Europese wetgeven duurt het normaal gesproken een jaar of tien tot vijftien voordat een nieuwe mijn open kan. Ik denk dat Zweden, door te benadrukken hoe belangrijk en “zeldzaam” deze metalen zijn, probeert een uitzondering op die wetgeving te krijgen.’

Minder afhankelijk van andere landen

Waarom dan die vervuilende mijnen in eigen achtertuin? ‘Voor de productie van magneten zijn we nu nog voor 90 procent afhankelijk van China. En die zijn bijvoorbeeld nodig om windmolens te bouwen. Het is te vergelijken met de afhankelijkheid van Russisch gas. Ik denk dat Europa sinds de oorlog in Oekraïne beseft dat dat onwenselijk is.’

Minder milieurisico's

Ondanks dat het vervuilend is, lijkt het Kleijn goed als er in Europa meer mijnbouw zou komen. ‘Niet alleen vanwege de onafhankelijkheid, maar ook omdat EU-landen verstandig omgaan met vervuilende stoffen, en geen gekke milieurisico’s nemen. Ook moeten we stoppen met andere landen op te zadelen met onze problemen.’

'Investeer in herbruikbare magneten'

De metalen in Zweden zijn nog niet voldoende voor de magneetproductie in Europa, maar het is volgens Kleijn een goed eerste stap. ‘Europa moet investeren in de hele productieketen van magneten. Ook is het belangrijk dat er circulaire magneten geproduceerd worden, die we kunnen hergebruiken.’

Lees het hele interview in Trouw – Zeldzame metalen ontdekt in Zweden. ‘Europa heeft meer mijnbouw nodig’.

René Kleijn in andere media


NOS.nl - Gaan we veel hebben aan Zweede aardmetalen? Dat moet nog blijken.

de Volkskrant: ‘Minder milieuschade én minder verzet

René Kleijn gaf ook commentaar in de Volkskrant: ‘Zweden heeft strikte milieuregelgeving dus je mag ervan uitgaan dat de effecten minder schadelijk zijn dan in China en veel andere landen. En qua verzet van omwonenden is dit natuurlijk ook wel echt iets anders dan een mijn midden in het Roergebied.’

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant – Grote vondst zeldzame metalen in Zweden biedt EU een kans op minder afhankelijkheid van China
 

De Nieuwe Wereld - Er zit meer goud in je telefoon dan in gouderts

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.