Universiteit Leiden

nl en
ROSAT/LOFAR/SDSS/Botteon, et al.

Waarom de Drentse LOFAR-antennes zo belangrijk zijn

Met duizenden LOFAR-antennes ving een internationaal team van sterrenkundigen onlangs een grote gloed radiostraling op. Een groot deel van deze antennes staan in het Drentse Exloo. Tegen RTV Drenthe vertelt astronoom Reinout van Weeren waarom.

De sterrenkundigen bestudeerden een cluster van duizenden sterren op ongeveer een miljard lichtjaar van de aarde. 'Zonder de antennes in Exloo was dit zeker niet gelukt,' aldus Van Weeren. 'Dan hadden we niet alle straling kunnen opvangen.' De inwoners van Eexlo hebben niets van de bijzondere operatie meegekregen, vertelt hij. 'Anders dan klassieke telescopen doen deze telescopen hun werk zonder echt door het landschap te bewegen.' 

Bijzondere prestatie

De beelden zijn 25 keer scherper en bevatten zestig keer minder ruis dan eerdere waarnemingen. En unieke prestatie, volgens Van Weeren: 'Het is bijzonder dat we dat allemaal op zulke grote afstand kunnen zien. Het was de eerste keer dat we zo'n diepe en lange waarneming probeerden uit te voeren. De hoeveel gegevens die we hebben verkregen, is enorm.'

Luchtfoto van een deel van LOFAR in Exloo. (c) LOFAR

Daarom in Drenthe

Dat Drenthe de aangewezen plek is voor de LOFAR-antennes, komt volgens Van Weeren omdat het er dunbevolkter is dan de rest van Nederland. 'De antennes zijn erg gevoelig, ze hebben bijvoorbeeld last van schrikdraad, apparaten, auto's of andere storingsbronnen.' Bovendien staan de antennes dicht bij ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, in Dwingeloo.

Van Weeren: 'En de antennes moeten niet alleen gebouwd, maar ook onderhouden worden. Het is fijn als ze niet te ver staan, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Logistiek is het dus een goede optie.'

Drenthe ook nodig voor nieuwe uitdaging

De volgende cluster op de verlanglijst is de Coma Cluster. 'Dat is een beroemde cluster die een wat groter gebied aan de hemel beslaat en nog wat uitdagender is voor ons.' Uiteraard moeten de 'Drentse antennes'  hierin een doorslaggevende rol spelen. 'Bij alles wat we doen, gebruiken we ze,' besluit Van Weeren.

Lees het volledige artikel op RTVdrenthe.nl - Drentse LOFAR-antennes onthullen enorme gloed radiostraling

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.