Universiteit Leiden

nl en

Hoe duurzaam is de recycledouche? Leidse milieuwetenschappers in Trouw

Douchen met ‘gebruikt’ water. Hoe duurzaam is dat? In de serie Groene Claim kijkt dagblad Trouw kritisch naar duurzaam aangeprezen producten. Dit keer buigen onder andere Ester van der Voet en Arnold Tukker zich over kranen met een duurzaamheidscertificaat en de aankomende ‘recycledouche’ van sanitairmerk Grohe.

Een warme douche: even lekker ontspannen, totdat je de water- en energierekening ziet. Douchen en badderen zijn namelijk verantwoordelijk voor ruim een derde van ons watergebruik, en elk Europees huishouden besteedt gemiddeld zo’n 15 procent van haar energiebehoefte aan het verwarmen van al dat water. Om water en energie te besparen komt Grohe daarom met de recycledouche; met een resevoir van waaruit water via een filter weer terug omhoog gepompt kan worden. De claim: douchen met maar 30 liter in plaats van 120, en maar liefst 65 procent minder energiegebruik.

Liever op grotere schaal

Maar wat vinden de experts? Verschillende onderzoekers vragen zich af of de energiebesparing van het douchen wel opweegt tegen het het (schoonhouden van het) zuiveringssyteem. Ester van der Voet, hoogleraar duurzaam grondstof gebruik bij het Centrum Milieuwetenschappen Leiden, merkt op dat de marketing vooral gericht is op lang en warm kunnen blijven douchen in tijden van waterschaarste. ‘Bovendien is het waarschijnlijk efficiënter om dit proces op grotere schaal te organiseren, in een waterzuiveringsinstallatie bijvoorbeeld.’

Certificaat voor duurzame kranen

 

Naast de recycledouche heeft Grohe ook een duurzaamheidscertificaat voor kranen en douchekoppen. De certificaten zeggen iets over hoe milieuveilig en gezond de gebruikte grondstoffen zijn. Van der Voet: ‘Ook zegt het iets over de productie van materialen. Bijvoorbeeld het aandeel gerecycled staal. En of een kraan of douchekop beter presteert door een waterbesparende technologie.’

Collega en hoogleraar Industriële ecologie Arnold Tukker vindt het certificaat toch ‘een beetje vergezocht’: ‘Het gros van de kranen zit al zo in elkaar dat je de onderdelen opnieuw kunt gebruiken of vervangen. Ze gaan ook bijna nooit kapot. De meeste kranen doen tientallen jaren dienst en worden vervangen als een badkamer wordt vernieuwd. Dan is het ontwerp vaak zo verouderd dat hergebruik niet meer aan de orde is.’

Tenslotte is Grohe ook in de bedrijfsvoering en hun verpakkingen bezig met duurzaamheid. Hoe dat gaat, lees je in het complete artikel op Trouw.nl – De recycledouche: poedelen in je eigen gefilterde water

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.