Universiteit Leiden

nl en

Het heelal op de weegschaal

Het heelal is voor het grootste gedeelte leeg. Dus hoe zwaar kan het nou zijn? Quest vroeg aan hoogleraar Observationele Kosmologie Henk Hoekstra om het voor ze uit te rekenen, maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet.

We kunnen namelijk maar een stukje van het heelal waarnemen. ‘En dat gedeelte is waarschijnlijk onderdeel van een veel groter geheel’, legt Hoekstra uit. Misschien is het hele heelal wel oneindig groot, en dus oneindig zwaar. Hoekstra beperkt zich dus tot het zichtbare heelal: ‘Dat strekt zich vanaf de aarde in alle richtingen zo’n 46,5 miljard lichtjaren uit en is daardoor wel 3,566 x 1080 kubieke meter groot.’

Lees het artikel

Wil je weten hoeveel dat weegt? Lees dan nu het volledige artikel op Quest.nl

Naar Quest.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.