Universiteit Leiden

nl en

Experimenteren met natte landbouw in het Polderlab

De manier waarop we in Nederland landbouw bedrijven, zorgt ervoor dat de bodems dalen, zegt ecoloog Maarten Schrama. In het Polderlab in Oud-Ade probeert hij samen met boeren en organisatie Land van Ons nieuwe landbouwmethodes uit om de bodem weer te laten stijgen. In het programma Het Groene Hart van Omroep West, laat Schrama zien hoe dat in zijn werk gaat.

Een groot deel van de landbouwgebieden, waaronder ook het Polderlab, ligt een heel stuk onder de zeespiegel. ‘Meer dan twee keer mijn lengte aan veen is verdwenen door de ontwatering van dit gebied. We wilde hier als mensen landbouw bedrijven en daarvoor moet we het gebied droogleggen. Daardoor gaat het veen oxideren: er komt zuurstof bij, al het organisch materiaal begint te verteren en dat zorgt ervoor dat het gebied gaat dalen.’

Landbouw zonder drooglegging

Schrama is samen met de Stichting Land Van Ons op zoek naar manieren van landbouw zonder die drooglegging. ‘Veen is een soort van drijvend land gemaakt uit organisch materiaal. Daarop kan je geen landbouw bedrijven. De vraag is dan: is het mogelijk om de eigenschappen van het veenland mee te nemen naar het agrarisch perceel hiernaast? We moeten dus een manier van landbouwen vinden waarbij de bodem langzaamaan weer stijgt.’

Krabbescheer en Aziatische gewassen

In het Polderlab lopen daarvoor allerlei experimenten. In de sloot is er bijvoorbeeld een boer die de waterplant Krabbescheer kweekt en verderop is er een experiment met Aziatische gewassen. ‘Een Koreaanse boer is hier bezig met gewassen die in Korea ook op een veenachtige bodem worden geteeld. We proberen uit of dat ook hier een beetje werkt.’

Meer weten?

Bekijk de hele aflevering op het YouTube kanaal van Omroep West.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.