Universiteit Leiden

nl en

De ruimte in met kinderpodcast-serie Stokstaartjes

Hoe oud is de zon? Waarom heeft Saturnus ringen? In de Stokstaartjes-podcast krijgen nieuwsgierige kinderen antwoord op al hun wetenschapsvragen. Na het eerste seizoen over dinosaurussen gaat de podcast nu de ruimte in. Sterrenkundige Willeke Mulder is in twee afleveringen te horen. Ook gaat Stokstaartjes op bezoek bij Naor Scheinowitz in de Oude Sterrewacht.

In de eerste aflevering geeft promovendus Willeke Mulder antwoord op de vraag van Tala (6): 'Hoe oud zijn de zon en planeten nu eigenlijk?' Zelf denkt Tala in ieder geval dat de zon ouder moet zijn dan de planeten. Maar waarom, dat kan ze nog niet helemaal vertellen. 'De zon is 4,6 miljard jaar oud,' zegt Mulder. 'En we denken dus dat de planeten die eromheen draaien, even oud zijn. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe oud dat is.'

Met z'n allen op elkaar

Maar hoe zit dat dan? 'Het begon allemaal met een hele grote wolk, en langzaam maar zeker begonnen kleine deeltjes van die wolk samen te klonteren. En toen werd alles heel dicht op elkaar gedrukt. Alsof mensen met z'n allen op een veld gaan staan en naar één plek toegaan. Daar wordt het dan heel druk en ook heel warm.' Hoe hieruit vervolgens zwaartekracht, een grote bol en een draaiende schijf ontstaat, hoor je in Aflevering 2.1 van de podcast. 

Stokstaartjes: Aflevering 2.1 - Hoe oud zijn de zon en de planeten? - 4 november 2022.

Meer dan alleen feiten

Maar het blijft niet bij wetenschappelijke feiten, vertelt initiatiefnemer Wendy Bos. 'Het gaat vooral over hoe die feiten tot stand komen. De vraag hoe oud de zon is, lijkt op zichzelf eenvoudig te beantwoorden, maar hoe kun je dat nou weten? Door de vraag te stellen hoe je iets kunt weten, leren kinderen kritisch en zelfstandig te denken. Wetenschap is meer dan alleen de feiten zelf. Er gaat een heel proces van vragen en onderzoeken aan vooraf. Stokstaartjes laat kinderen kennis maken met dat proces.'

De ringen van Saturnus

In de derde aflevering beantwoord Willeke de vraag van Maya (10) die wil weten waarom Saturnus ringen heeft. In deze aflevering bezoekt Stokstaartjes ook de Oude Sterrewacht om door een enorme telescoop naar Saturnus te turen en nog meer te leren over de ringen van deze planeet.

Stokstaartjes: Aflevering 2.3 - Hoe zien andere planeten er van de binnenkant uit? - 18 november 2022

'Door de vragen van kinderen stap je even uit de sleur van de dagelijkse vraagstukken'

Door een andere bril

Mulder vond het heel erg leuk om mee te doen aan de podcast. 'De vragen van de kinderen zijn niet alleen super leuk om over na te denken, maar laten ook zien hoe ontzettend orginieel en nieuwsgierig kinderen kunnen zijn. Dat maakt dat je zelf ook de kans krijgt om even uit de sleur van de dagelijkse vraagstukken te stappen.'

Hoe leg je dat nou uit?

'Sterrenkunde gaat over ontzettend grote en hele oude objecten in ons oneindig grote heelal. Als sterrenkundige word ik al duizelig als ik me dit voor probeer te stellen. Sterrenkunde goed aan kinderen uitleggen is dan ook een hele leuke uitdaging. Mijn geheim is om ze mee te nemen op een ruimte reis in hun eigen verbeelding. Dit is een perfecte combinatie met een podcast! Doordat we geen plaatjes kunnen laten zien, ben je automatisch nog nauwkeuriger objecten of natuurkundige processen aan het beschrijven.'

Afleveringen

Serie 2 van de podcast Stokstaartjes bestaat uit vier afleveringen. De trailer staat online en elke vrijdag in november verschijnt een nieuwe aflevering online. Luister via Soundcloud: Stokstaartjes en de verschillende podcast-apps: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Stitcher.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.