Universiteit Leiden

nl en

Verboden bestrijdingsmiddelen blijven nog decennia rondhangen

In Drenthe en Overijssel blijken nog tientallen verboden bestrijdingsmiddelen in het water te zitten. Sommigen daarvan zijn al sinds 1997 verboden. Dat kan komen door illegaal gebruik, maar ook omdat het afbraakproces heel langzaam verloopt. Hoogleraar ecotoxicologie Martina vijver legt bij het NOS Journaal en RTV Drenthe uit hoe het Leidse Levend Lab inzicht kan bieden.

De onderzoeksresultaten zijn een belangrijke reden om nog kritischer te kijken naar stoffen die we op dit moment gebruiken, vindt Vijver. Deze middelen worden nu nog vaak toegelaten op basis van laboratoriumonderzoek.  Daar worden ze getest in ‘kraanwater, onder een constante temperatuur en in perfecte lichtcondities’. Het kan dus zijn dat ze zich in de natuur heel anders gedragen of langzamer afbreken.

Levend Lab in de spotlight

Het is daarom belangrijk om te kijken naar het effect van dit soort bestrijdingsmiddelen in een zo natuurlijk mogelijk omgeving. Het Levend Lab is daarvoor een uitkomst. ‘In deze sloten doen wij allerlei experimenteel onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen’, zegt Vijver. ‘Hier leven algen, watervlooien, insecten, libellelarven, van alles en nog wat. Een ecosysteem dat je nooit in het laboratorium kan nabootsen.’

Lees het volledige artikel terug op de site van Omroep Drenthe, of bekijk het fragment uit het NOS Journaal (vanaf 7:10).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.