Universiteit Leiden

nl en

Bitcoin steeds schadelijker voor het klimaat

Cryptovaluta bestaan niet zomaar. Het kost heel wat rekenkracht om bijvoorbeeld de populaire bitcoin in stand te houden. Rekenkracht, en dus ook elektriciteit: in 2020 wereldwijd al meer dan het nationaal verbruik van Oostenrijk. Uit een nieuwe analyse blijkt het verbruik van bitcoin ook nog eens gestaag te stijgen.

‘Het is kraakhelder dat bitcoin niet duurzaam is’, zegt Sebastiaan Deetman, Leids Industrieel Ecoloog, op 29 september in het NRC. ‘Voor 2022 ligt het energieverbruik van bitcoin al rond de 120 TWh per jaar. Dat komt in de buurt van het totale verbruik aan elektriciteit in Nederland.’ Maar het hoeft helemaal niet zoveel energie te kosten om een cryptomunt werkende te houden vertelt Deetman.

Lees het volledige artikel

Dit artikel verscheen op 29 september in het NRC Handelsblad. Je kan het volledige artikel lezen op hun site.

Naar nrc.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.