Universiteit Leiden

nl en

Leids promovendus in KIJK over het simuleren van het heelal

Simulaties kunnen ons veel leren over het heden, verleden en de toekomst van het heelal. Sterrenkundigen gebruiken ze dus graag in hun onderzoek. Des te groter de simulatie, des te beter. Leids onderzoeker Evgenii Chaikin vertelt in KIJK Magazine waarom.

Als je kunt uitrekenen wat er gebeurt bij de botsing van twee biljartballen, kun je de evolutie van het heelal simuleren, in elk geval bij benadering. Een kwestie van voldoende rekenkracht – en natuurlijk van slim programmeren. ‘Over twintig jaar zullen de simulaties alleen maar nóg groter, gedetailleerder en sneller zijn’, zegt promovendus Evgenii Chaikin in KIJK. ‘Dan zullen we nog meer natuurkundige processen in de berekeningen kunnen meenemen.’

Lees het hele artikel

Het hele artikel is te lezen in KIJK Magazine 10/2022. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 september tot en met 12 oktober.

Website KIJK
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.