Universiteit Leiden

nl en

Katharina Krüsselmann bij omroep Brabant over explosies bij huizen en het beschieten van panden

Katharina Krüsselmann, promovendus aan het Institute of Security and Global Affairs, sprak bij Omroep Brabant over schietincidenten in Nederland, het onderwerp van haar promotieonderzoek.

Krüsselmann geeft aan dat het doel van de beschietingen en explosies niet het doden of verwonden van het doelwit is. 'Dit is puur bedoeld om anderen te intimideren, af te persen of te bedreigen, hiermee willen daders een boodschap afgeven: je hebt een probleem en wij weten jou of je familie te vinden. Dan dwingen ze iemand bijvoorbeeld om te betalen.'

'Voor politie en justitie is het moeilijk een vinger te krijgen achter wie dit doen. Dat is geen onwil, maar deze onderzoeken zijn ingewikkeld en kosten veel inzet en tijd. Vaak zijn ze gerelateerd aan drugshandel of -smokkel. Dan gaat het bijvoorbeeld over een partij coke die is kwijtgeraakt en wie daarvoor moet betalen.' Daarnaast geeft Krüsselmann aan: 'Het slachtoffer wil soms niks met de politie te maken hebben. Zeker als ze zelf in het criminele circuit zitten, want dan moeten ze ook vertellen over strafbare zaken waar zijzelf bij betrokken zijn.'

Lees het hele artikel hier

Katharina Krüsselmann is promovendus aan de Universiteit Leiden - Institute of Security and Global Affairs. Ze focust zich op fysiek geweld, vuurwapengeweld, moord, openbare orde en veiligheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.