Universiteit Leiden

nl en

‘Iedereen heeft wel een laatje met mobiele telefoons en andere elektronica’

We recyclen de magneten van oude mobiele telefoons, harde schijven en elektrische auto’s nog veel te weinig. ‘Dat komt onder andere omdat mensen de gegevens die erop staan liever niet willen delen,’ zegt Industrieel ecoloog René Kleijn in een uitzending van BNR.

In de batterij van een elektrische auto zitten één tot twee kilo magneten. Bij windmolens gaat het om duizenden kilo’s. Omdat magneten dus een essentieel onderdeel van de energietransitie zijn, is het belangrijk om te kijken hoe we aan zoveel tonnen magneten komen, aldus Kleijn. ‘We moeten kijken waar we de grondstoffen halen, maar we moeten ook meer recyclen.’

Harde schijf door de shredder

In de harde schijf van een computer bijvoorbeeld, zit een magneet die we kunnen recyclen. ‘Toch willen mensen dat vaak niet, omdat er allerlei gegevens op de schijf staan die ze niet willen delen,’ zegt Kleijn. ‘Daarom hebben we een container gebouwd waar je de harde schrijven kan inleveren. Een robot snijdt de hoek waar de magneet zit van de schijf af. De rest gaat door de shredder. Zo weten mensen zeker dat hun data vernietigd is. En wij hebben de magneten weer terug.’

Meer weten?

Beluister het fragment op de website van BNR vanaf minuut 20.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.