Universiteit Leiden

nl en

‘Beschouw de stad als een mijn’

Vorige week was het Earth Overshoot Day, de dag waarop alle grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren, zijn opgebruikt. Om minder nieuwe grondstoffen te ontginnen, moeten we meer kijken naar de grondstoffen die al in omloop zijn. ‘Dat heet urban mining,’ zegt hoogleraar Duurzaam Grondstofgebruik Ester van der Voet in het radioprogramma Vroege Vogels. ‘We moeten de stad beschouwen als een mijn.’

‘Voor alles wat we nu gebruiken, hebben we de materialen al een keer uit het milieu gehaald,’ zegt Van der Voet. ‘Dat is heel erg veel. En na het gebruik, gaan de grondstoffen vaak met het afgedankte product mee de vuilstort op of de verbrandingsoven in.’

Daar moet verandering in komen, zegt ze. ‘Het idee is om de stad, de omgeving van de mens, te beschouwen als een mijn. Met dat denkpatroon ga je kijken hoe je de grondstoffen weer kan herwinnen. Hoe kunnen we bij de materialen komen? Hoe kunnen we ze eruit halen? Hoe gaan we ze verwerken?’

Nutteloze kabels

Waar kunnen we de materialen dan ‘ontginnen’ in de stad? ‘Eigenlijk in bijna alles wat we gebruiken,’ zegt Van der Voet. ‘Dat gaat van de metalen in elektronische apparaten tot afgedankte elektriciteitskabels die onder de grond blijven liggen.’ Samen met haar team brengt Van der Voet alle materialen in kaart die we in de toekomst uit de samenleving kunnen ontginnen.    

Meer weten?

Beluister het volledige fragment op de website van BNNVARA.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.