Universiteit Leiden

nl en

‘Gifvrij telen in 2030 is een onmogelijke uitdaging’

In 2030 moet de land- en tuinbouw in Nederland vrij van chemische bestrijdingsmiddelen zijn. Dat geeft paniek bij telers aangezien ze dus maar zeven jaar en zeven oogsten hebben om alternatieven op uit te testen. ‘We gaan de teeltnorm vrij van gifresiduen in 2030 veruit niet halen. Dat is zeker,’ zegt hoogleraar Ecotoxicologie Martina Vijver hierover bij Omroep West.

Telers gebruiken bestrijdingsmiddelen om de bloemen en bloembollen vrij te houden van ziektes en virussen. Momenteel heeft de sector nog geen werkend alternatief om die bestrijdingsmiddelen te vervangen. En ook genetische manipulatie is niet zomaar toegestaan.

De telers oogsten maar één keer per jaar. Ze hebben dus zeven kansen om alternatieven te testen voor de norm van een gifvrije teelindustrie in 2030. ‘We kijken naar een industrie met enorme overschrijdingen van bestrijdingsmiddelen in het water', zegt Vijver. 'We gaan de teeltnorm vrij van gifresiduen in 2030 veruit niet halen. Dat is zeker.' 

Meer weten?

Bekijk de video en lees het volledige artikel op de website van Omroep West.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.