Universiteit Leiden

nl en

Pauline Schuyt: 'Eis van levenslang niet effectief als afschrikkend middel'

Het aantal levenslang gestraften in Nederland neemt flink toe. Het is een stevige reactie op fors drugsgeweld en brute aanslagen op onze rechtstaat, maar strafrechtdeskundigen denken niet dat het toekomstige daders gaat weerhouden om liquidaties uit te voeren.

Pauline Schuyt

Ook voor schokkende enkelvoudige moorden, zoals die op advocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries, eist het Openbaar Ministerie (OM) sinds kort een levenslange gevangenisstraf. 'Met een eis van levenslang laat het OM aan nabestaanden en samenleving zien: dit is een heel ernstig feit', zegt hoogleraar sanctierecht en straftoemeting Pauline Schuyt bij EenVandaag. 'Daarom eist het OM in die zaken de zwaarst mogelijke straf die opgelegd kan worden. En uiteraard is het ook een signaal aan de criminele organisaties.'

Met een levenslange gevangenisstraf voor liquidaties en aanslagen op onze rechtstaat hoopt het OM vooral ook toekomstige huurmoordenaars af te schrikken. 'Het is geen effectief middel als het doel puur afschrikking is', denkt Schuyt. 'Want als je kijkt hoe dit soort verdachten zich opstellen tijdens hun strafproces, dan zijn ze niet meer echt ontvankelijk voor een hoge strafdreiging.'

Schuyt benadrukt dat levenslang dan nog steeds een goede straf kan zijn. 'Want juist als deze daders niet ontvankelijk zijn voor zo'n hoge strafdreiging, kan levenslang een passende straf zijn. Om zo de maatschappij te beveiligen zodat ze geen feiten meer kunnen plegen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.