Universiteit Leiden

nl en

‘Meer plastic onvermijdelijk, recyclen essentieel’

Het gebruik van plastic zal tegen 2060 mogelijk verdrievoudigen, aldus het rapport van Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). ‘Wat je in grote lijnen ziet, is dat de materiaalbehoefte de komende decennia wereldwijd flink gaat toenemen,’ zegt hoogleraar Industriële Ecologie en directeur van het CML Arnold Tukker in de Volkskrant.

Ondanks de wereldwijde inspanningen om plastic terug te dringen, zal het gebruik van plastic de komende jaren alleen maar stijgen. De onderzoekers van de Oeso waarschuwen dat plasticverbruik toeneemt door de groeiende wereldbevolking en door economische welvaart.

Die toename aan materiaalbehoefte zie je niet alleen bij plastic, zegt Tukker. ‘Maar het probleem met plastic is dat het gros nog wordt verbrand en gestort. Ook eindigt een klein, maar heel vervelend deel in de natuur.’

Hergebruik als deel van de oplossing

Een verdrievoudiging van plasticgebruik, hoeft niet te betekenen dat ook de vervuiling verdrievoudigt. Als alle landen meewerken aan ambitieuze klimaatdoelen, kan de helft van al het plastic worden gerecycled volgens het Oeso-rapport. Dat zorgt ervoor dat plasticvervuiling mogelijk zo kan verdwijnen.

‘In theorie kunnen we al het plastic recyclen,’ zegt Tukker. ‘Maar in de praktijk is dat een heel ander verhaal.’ Zelfs in Nederland, is het volgens hem momenteel nog moeilijk om alles in te zamelen en te recyclen. ‘Het vervelende is bovendien dat het veel energie kost en dat de kwaliteit van het plastic steeds verder afneemt. Als het ophalen, schoonmaken en recyclen meer gaat kosten dan het opbrengt, is het hergebruik uiteindelijk negatief.’ Wat wel een groot verschil kan maken, is voornamelijk overheidsbeleid, aldus Tukker.

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.