Universiteit Leiden

nl en

Maria Berghuis bij EditieNL over proefschrift: 'Detentiebezoek werkt als sociale controle'

Gedetineerden die niet of nauwelijks contact hebben met de buitenwereld vallen vaker in herhaling. Wat maakt bezoek dan zo belangrijk?

Maria Berghuis

Gevangenen die regelmatig bezoek krijgen van familie en vrienden hebben een minder grote kans om na hun vrijlating weer de fout in te gaan, blijkt het proefschrift van Maria Berghuis. Bij het RTL-programma EditieNL vertelt Berghuis over haar onderzoek. 'Ik zie aanwijzingen dat het bezoek werkt als een sociale controle. Als je moeder vaak langskomt wil je graag laten zien dat het goed gaat en je je best doet.'

Een andere theorie die in het onderzoek naar voren komt is dat een gevangene zich meer zichzelf voelt wanneer hij mensen uit zijn thuisomgeving kan blijven zien. 'Dan krijgen ze niet het label gedetineerde, maar blijven ze gewoon 'Pietje'.' Ook het onderhouden en behouden van een sociaal netwerk zorgt ervoor dat de gevangene een basis heeft om op terug te vallen wanneer hij vrijkomt. 'Mensen die je bezoeken willen je misschien ook helpen. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijker aan een woning of werk komen op korte termijn.'

Bekijk het programma hier terug of lees hier het gehele artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.