Universiteit Leiden

nl en

De jacht naar Europese metalen voor energietransitie

In de overgang naar duurzame energie zijn er veel metalen nodig. Momenteel importeert Europa die vooral vanuit China en Rusland. We moeten ook kijken naar ontginning in Europa, zegt industrieel ecoloog René Kleijn in de NRC. Ook in Trouw en op NPO1 licht Kleijn de uitdagingen van de energiemarkt toe.

Metalen als lithium, nikkel en koper zijn essentieel in de energietransitie. Deze grondstoffen zijn essentieel in de productie van elektrische auto’s, windturbines, zonnepanelen en waterstoftechnologie.   

De vraag naar die producten zal enorm toenemen, aangezien steeds meer landen tegen 2050 klimaatneutraal willen zijn. ‘De materiële basis van de menselijke samenleving gaat razendsnel veranderen,’ zegt Kleijn. ‘Kolen, olie en gas gaan eruit. Metalen als lithium, nikkel, koper en zeldzame aardmetalen vormen de nieuwe basis.’ 

Onafhankelijkheid van import 

Ook Europa heeft als doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Hoewel Europa bijna een kwart van alle wereldwijd gemijnde metalen verbruikt, produceert het zelf maar 2 tot 3 procent. Dat zorgt voor een grote afhankelijkheid van onder andere China en Rusland. ‘De covidpandemie, en nu de oorlog in Oekraïne, hebben Europa wakker geschud,’ zegt Kleijn. ‘Het laat zien hoe kwetsbaar aanvoerlijnen kunnen zijn.’ 

Eerste stappen naar mijnen in Europa 

Op 10 maart 2020 presenteerde de Europese Commissie haar nieuwe industriestrategie voor de overgang naar een groene en digitale economie. Enkele maanden later werd de European Raw Material Alliance (ERMA) opgericht, een platform van overheden, bedrijven, universiteiten, ngo’s, handelsorganisaties en investeerders. In de komende jaren kijkt deze alliantie wat de mogelijkheden zijn voor het mijnen en raffineren van metalen in Europa en hoe dat op een duurzame manier kan.  

Meer weten?  

- Lees het volledige artikel op de website van de NRC.  
- Trouw: Zet de energiemarkt ook open voor kleine spelers
- NPO1: EU snel fossielvrij? 'Nieuwe afhankelijkheid ligt op de loer'
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.