Universiteit Leiden

nl en

Willemijn Aerdts over de rol van westerse inlichtingen in de oorlog in Oekraïne

De Oorlog in Oekraïne is ook een informatie-oorlog, en met name Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten spelen daarin een belangrijke rol. Zij delen dagelijks informatie over de Russische plannen en troepenbewegingen. Willemijn Aerdts, docent bij ISGA, vertelt erover op NPO Radio 1.

Volgens Aerdts lijkt alles waarvoor de inlichtingendiensten tot nu toe hebben gewaarschuwd te kloppen. Dat komt door de goede inlichtingenpositie die zij hebben, ze zijn goed in staat om troepen te bekijken. Aerdts denkt dat zowel satallietbeelden als menselijke bronnen een vrij compleet beeld geven van de situatie. Aerdts: 'Inlichtingendiensten hebben een breed palet. Ze hebben bijzondere middelen, ze kunnen afluisteren, ze kunnen satallietbeelden onderscheppen, ze kunnen inlichtingen uit foto's bekijken en hebben natuurlijk de klassieke spionnen. Die proberen vooral achter de intenties van tegenstanders te komen.'

De positie van de Amerikaanse diensten

In het gesprek wordt ook besproken of het überhaupt mogelijk is om in deze oorlogsperiode bij het Kremlin in de buurt te komen. Volgens Aerdts zal het niet eenvoudig zijn om een tracker onder de auto van Putin te plaatsen. Toch denkt zij wel dat de mogelijkheid bestaat om in het Kremlin aan informatie te komen. Aerdts: 'In het verleden hebben we zeker gezien dat de Amerikaanse diensten een hele goede positie hadden ook heel dichtbij de macht. Nu is dat wat spannender, want je ziet dat de kring rondom Putin steeds kleiner wordt. We weten het gewoon niet.'  Aerdts hoopt voor de Amerikanen dat ze daar een goede positie hebben. 

Luister het hele fragment hier

Willemijn Aerdts is een expert op het gebied van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zij doceert in de minor Intelligence Studies. Haar onderzoek richt zich op toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de ontwikkeling van methodologie die gebruik wordt het inlichtingenveld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.