Universiteit Leiden

nl en

‘We moeten de delving van grondstoffen veel meer naar Europa halen’

Om de overgang naar hernieuwbare energie te maken, zijn er metalen nodig voor de productie van onder andere zonnepanelen, batterijen en windturbines. Deze grondstoffen komen vaak uit mijnen in China en Rusland. In een artikel van Trouw legt Industrieel Ecoloog René Kleijn uit in hoeverre we hiervoor afhankelijk zijn van deze landen. Ook roept hij op om de delving van grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie veel meer naar Europa te halen.

Europa is voor gas grotendeels afhankelijk van Rusland. Toch is die afhankelijkheid niet zomaar opgelost wanneer Nederland inzet op hernieuwbare energie. Zo is nikkel een noodzakelijke grondstof voor oplaadbare batterijen die onder andere gebruikt worden in elektrische auto’s. Een groot deel van die mijnen ligt in Rusland. Ook andere metalen, zoals lithium, worden op dit moment maar beperkt in Europa gedolven.

Elektrische auto’s en windturbines

De afhankelijkheid van landen met een ‘twijfelachtig regime’, zoals Kleijn het noemt, gaat verder dan alleen grondstoffen, benadrukt hij. “Ook veel producten komen uit China, zoals computerchips en sterke magneten die essentieel zijn voor elektrische auto’s en windturbines.” Kleijn beargumenteerd daarom om de delving van grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie, veel meer naar Europa te halen.

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.