Universiteit Leiden

nl en

Miko Flohr in NRC over postkoloniale geschiedschrijving

Een meerjarig onderzoek naar de dekolonisatieoorlog in Indonesië heeft geleid tot nieuwe conclusies over deze periode. Docent Oude Geschiedenis Miko Flohr meent dat deze historie vele maler inclusiever kan worden belicht, bijvoorbeeld waar het de term 'bersiap' betreft.

Flohr is blij dat de moeilijke gesprekken over de oorlog nu publiekelijk gevoerd worden, omdat veel Nederlanders niet genoeg over het conflict weten om de complexe gelaagdheid ervan te kunnen begrijpen. Het Rijksmuseum bewees dit volgens hem in zijn reactie op de uitspraak van Indonesische gastcurator Bonnie Triyana. Triyana meende dat het museum de term ‘Bersiap’ niet langer zou moeten hanteren als periodenaam, waarop het museum reageerde dat deze uitspraak slechts een persoonlijke mening was en zeker niet toegeschreven moest worden aan het Rijksmuseum. ‘Het leek wel of men verrast was door de sensitiviteit van het onderwerp’, stelt Flohr.

Volgens Flohr beginnen dit soort conflicten al bij de aanname dat het slechts een tegenstelling tussen twee volken betreft: ‘Nederlanders’ en ‘Indonesiërs’. ‘Dit simplificeert zowel de koloniale als de na-koloniale tijd, en leidt ertoe dat er in het verhaal geen goede plaats is voor betrokken groepen die in zekere zin zowel Nederlands als Indonesisch zijn, of eigenlijk geen van beide.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van de NRC

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.