Universiteit Leiden

nl en

Chemicaliën een groter probleem dan klimaatverandering? Martina Vijver waarschuwt in podcast BNR

In de podcast ‘Duurzaam’ van BNR legt hoogleraar Ecotoxicologie Martina Vijver uit wat de schadelijke gevolgen van chemicaliën zijn. Met de grote hoeveelheden die nu in de natuur terechtkomen, kan dit uitgroeien tot de volgende grote milieucrisis.

Chemicaliën zijn gesynthetiseerde stoffen gemaakt door de mens. Ze zitten in bijna alles wat we gebruiken in het dagelijkse leven. Toch zijn ook niet alle chemicaliën slecht, zegt Vijver. ‘Als de stoffen alleen terechtkomen in het product waar ze horen, dan is er niets aan de hand. Zodra ze op een andere plek, zoals in de natuur komen, is het vervuiling.’

Het aantal chemicaliën dat nu in het milieu terecht komt, is veel te hoog volgens onderzoek. ‘We zien dat het een ontzettende overschrijding is van onze planetaire grens. Het is misschien wel een groter probleem dan klimaatverandering.’

Meer weten?

Beluister de hele aflevering op de website van BNR.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.