Universiteit Leiden

nl en

Jacques van der Vliet in Quest over het verdwijnende christendom in het Midden-Oosten

Eeuwenlang was het christendom de dominante godsdienst in het Midden-Oosten. Inmiddels is dat allang niet meer zo. In 'Quest' legt onderzoeker Jacques van der Vliet uit waar die verandering vandaan komt.

De terugloop van het christelijke geloof begon in de zevende eeuw, toen islamitische legers het Midden-Oosten veroverden. Zij legden hun geloof niet met geweld op, maar moslim zijn bood wel verschillende voordelen. Zo moesten christenen extra belasting betalen, mochten zij niet scheiden en geen lid worden van het leger. ‘Het lijkt fijn dat dit niet hoefde. Maar het leger was in de Middeleeuwen een manier om sociaal hogerop te komen’, stelt Van der Vliet.

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van Quest.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.