Universiteit Leiden

nl en

‘Veel mensen hebben het idee dat een plantaardig dieet minder lekker is’

Oude landbouwgrond terugbrengen naar zijn natuurlijke staat geeft dubbele klimaatwinst. Dat lieten Leidse onderzoekers vorige week zien in Nature Foods. Hoogleraar Arnold Tukker legt het uit in het NRC.

Als de 54 rijkste landen overgaan op een (voornamelijk) plantaardig dieet kan nieuwe begroeiing zo’n 100 gigaton CO2 afvangen voor het einde van de eeuw. Maar je kan niet alle ex-landbouwgrond volplanten met bomen.

‘Op een hooggelegen alpenweide zal natuurlijk niet veel meer dan gras groeien’, zegt Tukker in het NRC Handelsblad van 11 januari. ‘We hebben voor alle plekken waar nu landbouw voor de vleesproductie en veeteelt plaatsvindt heel specifiek gekeken naar wat de natuurlijke vegetatie was en berekend hoeveel koolstof zal worden vastgelegd.’

‘Maar we leven in een gepolariseerde samenleving,’ zegt Tukker, ‘als je mensen een plantaardig dieet gaat opleggen kun je zomaar het beeld krijgen dat Henk en Ingrid hun biefstuk wordt afgenomen. En veel mensen hebben het idee dat dit dieet minder lekker is, ook al laten veel koks al lang zien dat dat echt niet zo is.’

Lees hier de rest van het artikel (€) waarin Tukker uitlegt dat zijn hoop is gevestigd op de Albert Heijns en de Jumbo’s van deze wereld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.