Universiteit Leiden

nl en

Collectie historische decordoeken van grote betekenis

Historische decordoeken schitterden voor even in de Leidse Schouwburg.

Foto Marieke Wijntjes voor NRC

Jed Wentz, theaterhistoricus en universitair docent bij ACPA, kocht vorig jaar 187 beschilderde decordoeken, daterend uit de tijd tussen 1890 en 1930. De doeken werden gebruikt door de gebroeders Van den Berghe voor hun reizende volks- en variététheater. 
Wentz mocht de doeken een aantal dagen in de Leidse Schouwburg ophangen, beschrijven en fotograferen. En volgend jaar, december 2022, worden de doeken gebruikt tijdens het eerste Historisch Theater Festival in Leiden. „Als liefhebber van historisch theater is deze collectie van grote betekenis."

NRC zocht hem op en vroeg hem naar deze indrukwekkende collectie. Lees het hele artikel hier.

 


 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.