Universiteit Leiden

nl en

Thuishulp eist voor de rechter pensioen en ww

Kollmann eist pensioen en WW van het UWV. Door een uitzondering in de wet kunnen huishoudelijke hulpen in dienst van particulieren niet automatisch gebruikmaken van socialezekerheidsregelingen.

"Het is toch gek", zegt Emma van der Vos, promovenda arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden hierover in NOS nieuws. "Voor alle mensen die werken gelden er in Nederland dezelfde regels, behalve voor een huishoudelijke hulp. De positie van deze mensen is minder goed dan die van uitzendkrachten, en die is al niet goed." Volgens Van der Vos legt dit te veel verantwoordelijkheid bij de thuishulp: "Mensen kunnen hun eigen risico niet goed inschatten, daarom hebben we dat in Nederland bijna overal collectief geregeld. Behalve voor deze groep. En als je weinig geld hebt, is elke euro die je gelijk in je hand krijgt welkom."

Kollmann werkte als zorgverlener aan huis bij iemand die naar een verzorgingstehuis moest. Toen zij een uitkering wilde aanvragen, omdat ze ineens zonder werk zat, bleek dat ze daar geen recht op heeft. Mensen die werken via de Regeling dienstverlening aan huis hebben niet, zoals bijna alle werknemers in Nederland, automatisch recht op zoiets als een uitkering. Zij moeten daar zelf voor zorgen. Volgens Kollmann doen veel mensen huishoudelijk werk uit liefde voor de medemens. "Het is geen werk waar je rijk van wordt. Ook wij moeten iets kunnen opbouwen voor de toekomst."

De verantwoordelijkheid geheel bij de huishoudens leggen, ziet Van der Vos niet als oplossing. "De vrees is dat mensen besluiten zelf het huishoudelijk werk te gaan doen en er dus minder werk voor deze groep is. Of dat het voor huishoudens te ingewikkeld en duur wordt, waardoor een deel weer naar de zwarte markt verdwijnt."
Van der Vos pleit daarom voor de huidige regeling aan te vullen met een collectief pensioen en verzekeringssysteem, waar nu ook voor zzp'ers naar wordt gekeken. "Zo laat je deze groep aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet zo onbeschermd en zorg je er tegelijkertijd voor dat het werk betaalbaar en toegankelijk blijft."

De Thuishulp werd bijgestaan door advocaten van Houthoff, bureau Clara Wichman en de Vereniging voor Vrouw en Recht.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.