Universiteit Leiden

nl en

Hoe klinken de Hofbogen in Rotterdam?

De Gemeente Rotterdam heeft Marcel Cobussen gevraagd mee te denken over een mogelijk auditief herontwerp van de Hofbogen, een van hun zeven stadsprojecten. De gemeente wil niet alleen aandacht schenken aan geluidsreductie, maar ook aan geluidsbeleving.

Afgelopen oktober verscheen, naar aanleiding van dit onderzoek, het rapport 'Hoor de Hofbogen. Een onderzoek naar de geluidsbeleving', geschreven door Marcel Cobussen en Michiel Huijsman. 

De hoogleraar Auditieve Cultuur en directeur van Soundtrackcity betrokken bij dit onderzoek ook geluidskunstenaars. Een bijzondere maar waardevolle zet, want lang niet alle rapporten aan een gemeente bevatten geluidsfragmenten.
"Geluidskunstenaars weten het allang: de auditieve omgeving kan ‘gecomponeerd’ worden en dat heeft invloed op het doen en laten van mensen. Of de Hofbogen een prettig plek worden hangt niet alleen af van hoe het eruit ziet, maar ook van hoe het straks klinkt.” 

Zeven projecten dus. Dat zijn zeven openbare plekken waar ruimte moet komen voor groen, biodiversiteit, 17.000 woningen èn een prettige, stress reducerende geluidsbeleving. 

Nature Today sprak met Marcel Cobussen en vroeg hem naar deze ambities en hoe de gemeente dit gaat aanpakken.

Lees het artikel hier.


 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.