Universiteit Leiden

nl en

Emma van der Vos in Trouw over thuishulp en recht op werkloosheidsuitkering

Door een uitzondering in de wet kunnen huishoudelijke hulpen in dienst van particulieren niet automatisch gebruikmaken van socialezekerheidsregelingen. Thuishulp Carol Kollmann is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter.

Emma van der Vos

Kollmann is niet de enige: in Nederland zijn er 40.000 tot 60.000 zorgverleners die vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) worden betaald en die net als Kollmann onder de ‘regeling dienstverlening aan huis’ werken. 'Die regeling was ooit bedoeld om particulieren met een huishoudhulp – de werkgevers – van administratie te ontlasten en huishoudelijk werk uit het zwarte circuit te houden', zegt promovenda Emma van der Vos in Trouw.

Maar de verantwoordelijkheid om zwart werk wit te maken en het regelen van de sociale zekerheid werd daarbij volledig bij de thuishulp neergelegd. Zij moeten zich zelf bij het UWV melden, premies betalen en zichzelf zo verzekeren. 'Mijn vermoeden is dat bijna niemand dit doet omdat die premies heel hoog zijn en dit nou niet bepaald werk is dat goed wordt betaald', zegt Van der Vos. UWV heeft er geen cijfers van. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.