Universiteit Leiden

nl en

Kunnen we zonder muggen? En hoe regelen we dat?

Muggen zijn niet alleen irritant, ze zijn ook gevaarlijk. Ze kunnen namelijk tropische infectieziekten overbrengen. De oplossing lijkt simpel: we roeien de mug uit! Maar kan dat zomaar? En hoe moeten we dat doen? In de NTR-podcast documentaire ‘Nul Muggen’ komen drie muggenexperts aan het woord. Eén van hen is de Leidse ecoloog Maarten Schrama.

Door het steeds warmere klimaat bestaat het gevaar dat ziekmakende muggen zich ook in Nederland zullen vestigen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die namens de overheid exotische muggen bestrijdt, heeft ervoor gezorgd dat de tijgermug zich nog niet heeft gevestigd in Nederland. Maar hoe lang kunnen ze dit nog volhouden?

Vinger aan de pols in Utrechtse jungle

Schrama neem podcastmaker René van Es mee de jungle in. Nou ja, de Hollandse jungle dan: het Wilgengriend in Utrecht. Hier vangen Maarten en zijn collega’s de hele zomer muggen om in de gaten te houden welke soorten Nederland binnenkomen en ook welke ziektes ze meenemen.

Schrama: ‘Iedere week zetten we muggenvallen uit. Deze legen we, en alle gevangen muggen screenen we op virussen. Op sommige dagen zitten er wel tienduizend muggen in één val.’ De onderzoekers houden vinger aan de pols op 16 plekken rondom Utrecht. Hier vond in 2020 de eerste besmetting met het Westnijlvirus voor. ‘Zover we weten zijn toen zeven mensen geïnfecteerd. En dat zou zomaar weer kunnen gebeuren.’ En dat is niet zonder gevaar: ‘In extreme gevallen kan dit virus hersenvliesontsteking veroorzaken,’ aldus Schrama.

Maarten Schrama checkt een muggenval. Screenshot website 2Doc

Meer muggen is het nieuwe normaal

Dit jaar is er minder gevaar: we hebben een koude winter gehad met nauwelijks virusoverdracht. Maar vorig jaar kwam de temperatuur veertien dagen boven de dertig graden. Perfecte omstandigheden voor die nieuwe muggensoorten. En zulke omstandigheden: hogere temperaturen en veel muggen, zijn volgens Schrama een doorkijkje naar de toekomst. ‘Het nieuwe normaal. In jaren met dit soort temperaturen zul je op meer plekken gevaarlijke muggensoorten en virussen aantreffen.’

‘De mug is een soort vliegende injectienaald die virussen kan verspreiden’

Hoe komt het dat muggen ziektes verspreiden? Kunnen we zonder ze? En hoe roeien we ze dan ook echt helemaal uit? Beluister snel de rest van het verhaal op NPO 2DOC – Nul muggen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.